Siivoustorstai 24.2. ja -perjantai 25.2.

Huh huh! Kaikki alkoi, kun Jannen, OH2HWH, piti saada tulostettua pari sivua kerhon tulostimella. Tulostimen vaikea sijainti säätöhuoneen ylimmillä tasoilla johti speksaamiseen: olisi fiksumpaa, jos... Pian koko säätämö oli räjäytetty, kun hätin tulleet Arto OH2JI ja Mikko OH2FLO avustivat Vellun OH7JEV johtamaa mittalaitehyllyjen uudestaanjärjestelyä. Hyllyjen tasoja muutettiin Petrin OH2KNU voimallisella avustuksella. Sähköistysratkaisuja järkeistettiin rankalla kädellä, mikä johti kolmeen internetkatkokseen reititinkoneen, kytkimen tai molempien menettäessä virtansa oho-luonteisesti. Nykyajan henkeen nämä ilmiöt kuitenkin kuuluvat, ja kaikeksi onneksi bitti palasi aina kun oikeat töspelit saatiin jälleen seinään, toisin kuin jossain Toisaalla. Lopputuloksena yli viiden kolmereikäisen jatkojohdon ketjut ja muu johtospagetti tuli poistetuksi systeemistä ja säätämö sai kaipaamaansa ergonomiaa.

Varsinainen säätötoiminta pakeni säätämön pyörremyrskyä radiohuoneeseen. Tällä viikolla kovan tason teknisen toiminnan edustuksesta vastasi Hessu OH7LZB, jonka vakaasti edennyt kaukohakusysteemiprojekti on saanut uuden ominaisuuden: vesitornin lähetin lähettää preamblena 101010-ketjua, josta tänä iltana radiohuoneessa köllöttänyt lähetin lukitsee itselleen bittinopeuden. Preamblen loputtua molemmat lähettimet painavat samalla hetkellä saman datan eetteriin jykevää lähetystehoa soveltaen.

Hessun konseptin todistettua toimivuutensa Erik OH2LAK esitteli vasta maahan saapunutta FunCubeDonglea, USB-tikun kokoista SDR:ää. CW-skimmeri laitettiin haistelemaan 2m ja myöhemmin 70cm spektriä löytäen Inkoon majakat OH2VHF ja OH2UHF. Pehmeästä avainnuksesta johtuen OH2VHF:n kopittaminen oli skimmerille huomattavasti hankalampaa, mikä näkyi typoina niin kutsussa kuin lokaattorissa.

HF-rintamalla 15 metriä on kokenut kiitettäviä avauksia viime aikoina, ja 40m yagin kokeiluluontoinen ajaminen ko. bandilla tuotti muutaman CQ:n jälkeen W1-kutsun lokiin.

Vellu OH7JEV ja Mikko OH2FLO palasivat vielä perjantaina tekemään säätämön siivousta loppuun. Ankaran työn lopussa kiitos seisoo: säätämö on saanut jälleen siistin ilmeen ja suuren määrän vapaata pöytäpinta-alaa, ja mittalaitteet ja työkalut ovat entistä paremmin saatavilla. Siivouksen onnistumista juhlistettiin tee- ja kaakaotauolla ja minidonitseilla.


Comments