Kerhon 70 MHz antenni rakenteilla

Kerhon säätämön nurkassa ollut alumiinikasa sai vihdoin antennin muotoja lauantaina kun aurinkoisen päivän innoittama päätin rakentaa antennin edes puolivalmiiksi siihen kuntoon että sen voi viedä kerhon katolle seuraavaa vaihetta varten.

Antennin puomi on odotellut koulun käytävällä elementtien reikien poraamista ja lyhentämistä oikeaan mittaansa. Puomi piti jättää käytävälle koska se ei kerhon ovesta mahtunut taipumaan sisään :)

Antenni on OH3AA 'Sotilaallisten antennitalkoiden' tulosta, alunperin syntynyt 50 MHz antenniksi mutta Jarin OH3UW ystävällisellä avustuksella elementtien mitat saatiin skaalattua 70 MHz käyttöön. Alunperin puomi oli 6 m pitkä, jolle olisi mahtunut nyt taajuuden noustessa yksi tai kaksi elementtiä lisää, mutta oikean materiaalin puuttuessa tyydyttiin 6-elementtiseen antenniin joka on aivan varmasti hyvä jo sekin!
Elementit kiinnitetään puomiin vihreiden Stauff-kiinnikeiden avulla. Kiinnikkeiden 'oikea' käyttötarkoitus on erilaisten johtimien, esim. hydrauliikkaletkujen ja -putkien, paikallaanpito. Elementit istuvat yllättävän tukevasti puomissa näiden avulla ja ovat melko automaattisesti suorassa, vaikka kylläkin kiinnikkeiden asennukseen ja reikien poraamiseen käytettiinkin hyvä tovi ja Mauseriakin apuna.
Passiiviset elementit asennettiin puomille, enää syöttöelementti odottaa sopivaa sisämuhviputkea (50 MHz taittidipolikin piti tietysti katkaista, siitä otettiin keskeltä pala pois ja nyt kaksi erillistä palaa pitää kytkeä yhteen jotta syntyy 70 MHz taittodipoli)

Antennissa on 4:1 koaksiaalibaluni rakennettuna valmiiseen muovilaatikkoon johon syöttöelementin päät kytketään. Muovilaatikko täytetään valumuovilla kun kaikki on valmista, tulee varmasti säänkestävä!


Syötön loppukasaus ja antennin testaus katolla toivottavasti pian, jonka jälkeen antenni viedään mastoon ja saadaan kerho QRV 70 MHz alueelle. Kesän ES-kelit ovat alkaneet niin voimakkaana että oletettavasti myös 70 MHz kelejä on luvassa paljonkin.

OH3AA-antenneista löytyy lisätietoa täältä. Antenneja on rakennettu 50, 70, 144 ja 432 MHz alueille


Comments