Mototrbo


Kauniaisten radiokerholla on useamman vuoden ollut digitaalisia puhelähetteitä harrastava joukko. Aikaisempia digipuhe muotoja ovat olleet P-25 (APCO-25) ja D-Star. Molemmista järjestelmistä on pääkaupunkiseudulle rakennettu toistinasemat. Uusin hullutus on nyt MOTOTRBO. Mototrbo on ollut monen tiedossa jo useita vuosia ja laajalti käytössä ympäri maailmaa. Myös harrastusmielessä on useita käyttäjiä ympäri maailmaa. Kerholla on ollut ajoittain pientä keskustelua mototrbo:sta ja niiden mahdollisesta hakkimisesta kunnes ideamoottori Erik OH2LAK polkaisi turbo radioiden yhteistilauksen pystyyn. Asiasta innostui hetkessä useampi kerhonjäsen. Loppujenlopuksi radioita tilattiin 14 kappaletta.

Radiot saapuivat hetken odottelun jälkeen kerholla jossa jo iso joukko olikin niitä vastassa. Koko porukalla rupesi sormet syyhyämään kun sai uuden radio käsiinsä. Ensimmäinen operaatio oli tietenkin dokumentaariset kuvaukset iloisten radioamatöörien ilmeistä uusine radioineen. Onneksi Erik oli hommannut yhden akun ja Janne OH2HWH yhden akkueliminaattorin jotta voitiin aloittaa radioiden ohjelmointi hami bandille. Akkuja oli toki tilattu jokaiseen radioon mutta toimitusaika akuilla oli pidempi ja ne saapuvat myöhemmin. Jokainen radio sai itselleen codeplugin jossa on jo muutamia toistin ja suorakanavia valmiiksi asetettu.

Mielenkiintoiseksi tekee radioissa se että dataliikenne radioiden välillä toimitetaan UDP paketeilla ja että radioille annetaan jokaiselle oma ip osoite. Radion kun kytkee tietokoneeseen tulee siitä oma verkkosovitin jonka yli voi esimerkiksi pingata omaa radiotaan. Kerholla kokeilimme illanmittaan myös radioteitse toisen radion pingaamista mutta ei vielä siinä onnistuttu.
Aikaa kerholla paloi yllättävän paljon ja kerhoilta muttui kerhoaamuyöksi, mikä ei sinänsä ole tavatonta kun kerholla innostuu jotain säätämään.

Ensimmäinen yhteys asemien välillä jotka
eivät olleet saman katon alla saatiin kerholta pois lähdettäessä. Yhteys ei kovin kauvaa kestänyt huonon kuuluvuuden ansiosta joka osittain johtui radion toimittajan virheestä. Radion mukana tulivat väräntyyppiset antennit joita ei ollut suunniteltu tuohon käyttöön. Uudet antennit ovat tulossa. Radioissa on vielä monia ominaisuuksia joita ei osata ja paljon mahdollisuuksia laajentaa eri suuntiin. Jännityksellä seurataan mitä kaikkea jännää saadaankaan aikaan.



Comments