Acom 2000 HF-vahvistimen korjaus

Kerhon HF1-aseman Acom 2000 -pääteaste on kärsinyt erikoisesta ongelmasta, se ei ole enää automaattisesti tunnistanut käytettävää taajuutta ja siten vahvistinta on jouduttu ohjaamaan käsin bandilta toiselle.

Tom OH6VDA oli ollut yhteydessä Acom tuotetukeen ja sai sieltä ohjeita mistä vikaa pitäisi lähteä selvittämään. Epäilyksen kohteeksi päätyi vahvistimen sisäinen taajuuslaskuri jolla ohjaustaajuus määriteltiin.

Tom ja Erik OH2LAK aloitti vian selvittämisen Acomin antamien ohjeiden mukaan, ohjaussignaalia seurattiin vahvistinketjun läpi joka muokkaa mittasignaalin TTL-tasoiseksi syötettäväksi Flip-Flop-piirille jonka kautta sitten varsinainen taajuuslaskenta tehdään.


Osviittaa vian sijainnista antoi 14 MHz ohjaussignaalin käyttäytyminen vahvistinketjussa. Vahvistuksen yleensä ollessa positiivinen, mitattavan signaalin vahvistinketjun päässä pitäisi olla suurempi kuin ketjun alkupäässä. Näin ei kuitenkaan ollut vaan signaali oli vaimentunut puoleen alkuperäisestä.

Mittasignaali vahvistinketjun alkupäässä
Mittasignaali vahvistinketjun loppupäässä ennen taajuusmittaukseen syöttämistä

Vika löydettiin kytkentäkaavassa mainittujen referenssijännitteiden vertailulla, rikkinäisestä transistorista johtuen Flip-Flop -piirin sisääntulo makasi TTL '1' -tasossa jolloin taajuuslaskenta ei onnistunut. Weltto OH7JEV vaihtoi transistorit, laite koottiin takaisin ja testattiin toimivaksi. Helppo korjaus kun saatiin hyvät ohjeet!

Kiitos osallisille, voidaan jälleen käyttää linukkaa että kuullaan paremmin ;)

Comments