Kerhoilta 23.6.2022

Päällepainavasta juhannuksesta huolimatta myös tänä torstaina kerhoiltiin ja se kannatti! Saatiin paljon aikaiseksi useamman projektin osalta. Kirjoitan tätä kätevästi bussista matkalla kohti juhannusrientoja.

Veli-Matti OH7JEV jatkoi siitä mihin viime viikolla jäi Hannun OH2BOW Southcom SC-130 radion kanssa. Laite oli täysin mykkä, ikäänkuin käyttöjännitteet puuttuisivat kokonaan. Syyllinen löytyi lopulta virransyötössä olleesta schottky-diodista. Komponentti oli täysin syyttömän näköinen ulospäin mutta tarkka skeman seurailu tuotti tulosta. Lopputulos varmistettiin vielä tositoimissa vastaamalla 40m bandilla CQ:ta huutaneelle unkarilaiselle asemalle HB1222BA. 599 raporttien kera totesimme kaiken toimivan. SSB-kuso puuttuu vielä mutta eiköhän sekin hoidu pian sillä sain myytyä viimeisen hallussa olleeni liittimen Hannulle jotta laitteeseen saadaan myös mikrofoni.

Tommi OH1GJV otti asiakseen testailla kerhon oleskelutilassa lojuvia mittalaitteita joille olennaisia avainsanoja olivat suurehko koko, valtava massa ja aikansa huipputekniikka. Olen varmaan hieman yksin tämän mielipiteeni kanssa mutta tuollaiset HP:n viherfosforikuvaputkinäytöllä varustetut skoopit ja spektrianalysaattorit aiheuttavat suurta kunnioitusta ja mielenkiintoa. Skooppi oli valitettavasti SER-kunnossa sillä virheilmoituksista päätellen siellä on pahempaakin vikaa kuin tyhjentynyt muistiparisto. Spektrianalysaattorilla saattaa kuitenkin olla vielä tulevaisuus koska sen saattaa saada kuntoon vain inputin liittimen vaihdoksella. Ehkäpä tämä voisi mennä jopa kerhon työpisteelle?

Tämän illan oma projekti oli poweri WA2EBY HF-vahvistimelle. Kasasin yksinkertaisen 28V jännitelähteen hakkurimoduulista ja alumiinikotelosta. Testiradiona oli mukana jo niin monta kertaa kerholla käynyt (tr)uSDX. Poweri toimi kertaheitolla mutta itse vahvistimen inputissa ja sisääntulovaimentimissa on vielä säätöä sillä ajavan radion SWR-mittari huiteli joillain bandeilla jopa kahden tienoilla. Pidin kuitenkin pikaiset kusot 40m bandilla erääseen OHFF-puskakohteeseen sekä CW:llä että SSB:llä, kiitos aktivaattorille Kari OH2HT/P!

Ismo OH2FTG alkoi kasailemaan myös (tr)uSDX-radiota itselleen. Käsillä oleva komponenttipula aiheuttaa haasteita erilaisten mikropiirien saatavuuteen mutta esimerkiksi Atmegan piirejä voi kätevästi nyysiä Arduinoista tähän käyttöön. Teen parhaani että ensi viikolla tässä blogissa ei mainittaisi tuota radiota enää koska se on tainnut olla jatkuvasti puheissa.

Kiitoksia jälleen tämänkertaisesta elämyksestä, kerhoilu jatkukoon ensi viikolla!

Comments