Kerhoilta 9.6.2022

Nyt on kova putki päällä, jo kaksi kerhoiltaa peräkkäin dokumentoituna tänne blogiin. Tälläkin kertaa reipas 10 kävijää oli saapunut Kauniaisten Kasavuoreen viettämään iltaa radioamatööriasiat mielessään. Jos on käynyt niin että te, lukija, ette ole vielä käynyt paikan päällä kertaakaan niin suosittelen lämpimästi! Kerhoillat ovat (lähes) joka torstai n. klo 18 alkaen Kasavuoren koulun tiloissa. Lisätiedot krk.fi.

Tämän viikon bonkkikuormasta vastasi Veli-Matti OH7JEV. Muutama putkilollinen (siististi merkattuja) piirejä siirtyi kerhon hyllyyn. Lastissa oli myös kaksi Mobiran sahtikannua joista toinen paljastui "Aplicomiksi" eli mallinumero RB660 ja toinen oli simplex-mallin RD58. Elias OH2EP tutkiskeli Aplicomia pintaa syvemmältä.

Kerhon tuoreimpiin kävijöihin kuuluva Sergey OH2UWU tunnusti ettei omista vielä ainuttakaan "moppea" joten käynnistimme välittömästi toimenpiteet että RD58 saadaan kaverille mukaan valmiiksi modifioituna amatöörikäyttöön. Laite oli lähes käyttövalmis aikaisemman modifioinnin myötä ja kerholta tarvitsi kaivella vain sopiva luuri. Puuttuva antennikin hoidettiin samalta istumalta rakentamalla sellainen TNC-liittimestä ja kuparitikun pätkästä. Todettakoon että vaikka kerho on koulun väestönsuojatiloissa niin Espoon 70cm toistin OH2RCH aukesi mopella johon oli laitettu antenniksi johdonpätkä. Radio tuli siis samalla testattua että sen CTCSS-aliäänikin toimii.

Mobiroiden ja muiden käytöstä poistettujen matkaviestimien modaus amatöörikäyttöön on sen verran merkittävä asia niin suomalaisessa kuin kerhonkin radioamatöörihistoriassa että se ansainnee ihan oman dedikoidun kirjoituksen myöhemmin tähän blogiin. Sitä odotellessa voit esimerkiksi kurkistaa skenen pyhättöön Moppeakatemiaan.

Omalla agendalla oli tällä viikolla testata rakentamaani WA2EBY HF-alueen vahvistinta. Alunperin QST-lehdessä vuonna 1999 julkaistu rakennusprojekti kiehtoi minua siksi että sen yleisyyden ja helpon rakenteen vuoksi projekti ei varmasti jäisi kesken. Pääteaste on toteutettu halvoilla FETeillä (IRF510) joten niitä voisi huoletta myös polttaa muutaman testailujen lomassa ilman suuria kustannuksia. Näille on myös loistava termi "pesukonefetti", kiitos tästä Eerolle OH2BTG. Viimeinen puuttuva linkki minulla oli laitteen jännitelähde, sillä mistään kerhon powerista ei tuota vaadittavaa 28V ja ~4A irronnut. Tilasin dedikoidun powerimoduulin tätä varten ja tulevina viikkoina tuo tulee saamaan myös kuoret ympärillensä. Lisätietoja vahvistimesta löytyy esimerkiksi tästä linkistä.


Vahvistin toivoo sisäänsä 1W signaalia joten rakensin siihen 3dB ja 7dB vaimentimet jolloin laitetta voi käyttää joko 1W, 2W, 5W tai 10W rigillä. Tällä kertaa mukana oli vain 40m alueella toimiva Pixie-radio josta tulee ulos lähes tarkalleen 1W. Vahvistimen kanssa hönkää tuli ulos lähes 40W ja kerhon antenniinkin ajettuna kajahti CQ-piipitykset Saksaan asti. Tehdään lopulliset testaukset sitten kunnollisen rigin ja koteloidun virtalähteen kera myöhemmin. Ei voi vielä ennustaa tarvitseeko tuo jännitelähde esimerkiksi jotain lisäsuodatusta jotta se olisi tarpeeksi hiljainen HF-alueella.

Jos Mobiramodaus on perinteistä kerhomeininkiä niin yhtä perinteistä on myös laitteiden purku. Kerholta löytyy valtavat määrät erilaisista laitteista purettuja piirilevyjä joista irroitetaan osia kerhon komponenttivarastoihin. Tässä ovat kunnostautuneet erityisesti komponenttibonkkauksen kärkiravurit Ismo OH2FTG ja Tommi OH1GJV. Itsellekkin tarttui taas mukaan pussillinen osia jotka irtoavat kätevästi piirilevyistä kerhon kuumailmatyöasemalla.

Toivottavasti liityt mukaamme myös seuraavana torstai-iltana, silloin luvassa taas uudet taajuudet, komponentit ja projektit.


Comments